Ontdek het onontdekte Puglia
De 'hak van Italië' staat bekend als een prachtig gebied, maar toch wordt Puglia nog steeds minder bezocht dan andere regio's. Gelukkig maar, want zo blijft het authentieke karakter van dit stukje Italië bewaard. Barokstadjes, olijfgaarden en vreemde conische huisjes zijn hier nog onontdekt. Stap op de fiets en ontdek het onontdekte puglia waarbij je mond steeds openvalt van verbazing, 6 routes vol verassingen!
DAG 1:
Dag 1:Trulli, trulli en nog eens trulli
Al de eerste dag wacht je een verrassing bij het zien van al die trulli (meervoud van trullo) in en rond Alberobello. De conische huisjes staan als witte paddenstoelen in het landschap. Alleen al hun naam klinkt fabelachtig. De vorm is dat ook: rond, wit en met een kegelvormig dak. De oudste zijn al honderden jaren voor Christus gebouwd. Eeuwenlang waren het eenvoudige huizen voor eenvoudige mensen, nu zijn sommige ook ingericht als charmehotel. In en rond de stad Alberobello staan zeker 1.500 van deze verbazingwekkende 'paddenstoelen’.Hiermee is Alberobello een unieke en onnavolgbare stad, want het is de enige stedelijke nederzetting van deze trulli in de hele wereld. Het staat sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
DAG 2:
Eeuwenoude olijfgaarden
Volgens de Italianen behoren de stranden van Puglia tot de mooiste van het land. Vooral bij Bari en Lecce zijn de stranden en rotsformaties oogverblindend mooi. Maar dat is geen reden om het achterland te vergeten. De regio is namelijk de grootste leverancier van olijven, van bruine en groene tot lila en zwarte. Nog mooier dan de vrucht zijn de grillige bomen die vaak zes tot zeven eeuwen oud zijn. En daartussen staan imposante burchten en opmerkelijke monumenten, zoals de eerder ontdekte trulli. Dat ontdek je ook tijdens de eerste etappe, van Alberobello naar Ostuni. Je fietst door het platteland naar Ostuni, dat bekend staat als een architectonisch juweeltje en vaak “het witte stadje” wordt genoemd vanwege de witte muren en de typische witgeschilderde architectuur.
Zo eet je spaghetti… en zo drink je koffie!
Heb je trek gekregen van het fietsen? Een bord spaghetti geeft je weer energie. Maar hoe eet je spaghetti in Italië? In elk geval niet door je pasta te snijden. En de pasta met je forchetta (vork) in een lepel draaien, is ook not done. Je selecteert met je vork enkele sliertjes en draait die lepelloos tegen de zijkant van je diepe bord. Koffie toe? Bestel dan een espresso. Of een macchiato: espresso met een scheutje melk. Cappuccino drink je alleen in de vroege ochtend.
DAG 3:
Vino!
Vandaag laat je Ostuni en de Murge heuvels achter je en begin je te fietsen op de Salento vlakte, gekenmerkt door groene en rode kleuren, gegeven door de olijfbomen en de rode aarde. Onderweg krijg je de kans om Oria te bezoeken, met zijn prachtige historische centrum en het kasteel dat werd gebouwd door keizer Federico II. De bestemming van vandaag is het Manduria gebied, de hoofdstad van de Primitivo druiven. Manduria is dan ook, naast de schoonheid van de oude binnenstad, bekend om haar wijn; Manduria!
Dag 4:
Gallipoli
Vanaf nu ga je richting de kust, die je fietstocht zal begeleiden tussen oude kusttorens en fijn zand. Je bereikt nu Porto Cesareo, waar we je een goede lunch op basis van vis aanraden. Verder zuidwaarts is onze bestemming het Griekse Kale Polis, het huidige Gallipoli, Deze kustplaats was ooit een Griekse nederzetting, daarna werd het een Romeinse kolonie. In de loop der eeuwen heeft het heel wat plunderingen moeten doorstaan, onder meer door de Vandalen en de Goten. Uiteindelijk bouwden de Byzantijnen de kustplaats weer op. Een stad waar je de geschiedenis achter zowat elke straathoek tegenkomt. In de loop van de 18e eeuw werd Gallipoli de grootste leverancier van olijfolie rond de Middellandse Zee.
Proef Puglia: maak je eigen limoncello
Wil je alvast in de sfeer komen van het zuiden van Italië? Was dan zes citroenen en schil ze dun, zonder het witte velletje mee te nemen, want dat maakt de limoncello bitter. Doe de citroenschillen in een weckpot en schenk er 0,75 liter wodka bij. Dek de pot af en zet hem 15 tot 20 dagen op een donkere, koele plek. Breng vervolgens in een pannetje 4,5 dl water en 225 gr suiker aan de kook en roer totdat de suiker is opgelost. Haal het pannetje van het vuur en laat het afkoelen. Voeg het afgekoelde suikerwater toe aan het citroen-wodkamengsel. Zeef het geheel, schenk de limoncello in een gesteriliseerde fles en sluit deze af. Zet de fles op een koele, donkere plek en laat hem minstens een week op smaak komen. Serveer de limoncello koud uit de koelkast of ijskoud uit de vriezer. Salute!
DAG 5:
Het zuidelijkste puntje van de hak
Verder fietsend langs de kust bereik je Santa Maria di Leuca. De naam werd gegeven door de oude Griekse zeevaarders die uit het oosten kwamen. Ze zagen deze plek oplichten door de zon en noemden het daarom “leukos”, wat wit betekent. De stad is vandaag de dag een bekende badplaats. gelegen in het uiterste puntje van het Italiaanse vasteland, en is ook bekend vanwege de iconische 47 meter hoge vuurtoren die tot 102 meter boven de zeespiegel oprijst.
DAG 6:
Van Zuid naar Oost
Vandaag fiets je noordwaarts langs de Adriatische kust naar naar het meest oostelijk gelegen stadje van Italië, dat tevens een van de borghi più belli d’Italia is, de mooiste dorpjes van Italië: Otranto. Hier vind je een prachtige kathedraal (met een unieke mozaïkvloer) en het grote Aragonese kasteel. Voor het mooiste uitzicht op zee wandel je naar Via Bastione dei Pelasgi of naar Molo San Nicola. Deze laatste plek is zeker bij zonsopkomst een van de mooiste uitkijkpunten.
DAG 7:
Espressino con pasticciotto per favore
Rijdend langs de Alimini meren en hun unieke mediterrane struikgewas kom je aan in Lecce. Lecce: Florence van het zuiden. Zo genoemd dankzij barokke stijl heeft het de bijnaam Florence van het Zuiden gekregen. Net als Rome is Lecce één groot openlucht museum maar dan iets kleiner en met genoeg knusse terrasjes waar je koffietjes, typische gebakjes en het lekkerste eten kunt bestellen. Een perfecte afsluiting van een betoverende tocht.
DAG 8: