2286 reviews
Vind je volgende vakantie

Of zoek door de gehele website

Ontdek de Top 10 mooiste plekken van Nederland en België

Nederland en België hebben tal van adembenemend mooie plekken. Van de kleurrijke bollenvelden op het Begijnhof tot de ontspannen Ibiza-sfeer op het Nederlandse Wad en zelfs een koe die aan de kerktoren hangt. Wij hebben de top 10 mooiste plekken in alfabetische volgorde voor jou geselecteerd. 

Bollenstreek

Een van de hoogtepunten van deze top 10 is de beroemde Bollenstreek. In de lente kleuren hyacinten en tulpen hele velden rood, geel en paars. Het is dan ook geen verrassing dat toeristen van over de hele wereld hier massaal naartoe komen. Maar waarom zou je zelf niet op de fiets stappen om deze wereldattractie met eigen ogen te zien? De fietsroute Noord-Hollandse Hoogtepunten leidt je langs de kleurrijke velden rondom onder andere Hillegom en Lisse. Hoewel er al jaren wordt geprobeerd om een echt zwarte tulp te kweken, blijven ze tot nu toe helaas donkerpaars. Desalniettemin blijft de Bollenstreek een must-see plek. 

tulpenveld
Top 10 mooiste plekken van Nederland en België

Bekijk de fietsreis 

Ontdek Broek in Waterland: Hollands glorie in de polder 

Als je aan Holland denkt, denk je niet alleen aan brede rivieren die traag door oneindig laagland gaan, maar ook aan charmante stenen huizen met eeuwenoude trapgeveltjes en prachtige houten varianten. Het betoverende Broek in Waterland, gelegen onder de rook van Amsterdam, is hiervan een perfect voorbeeld. Fiets via het intieme Durgerdam naar dit idyllische dorpje in de polder. In de 17e en 18e eeuw streken veel reders, kapiteins en rijke kooplieden neer in dit fraaie schippersdorp. Hun rijkdom maakte 'Broek' een van de meest welvarende dorpen in Waterland. 

Zet je fiets aan de kant en wandel door het dorp. De statige houten panden zijn vaak geschilderd in een tint grijs die bekend staat als 'Broekergrijs'. Bijna alle huizen hebben een mooi versierde deurkalf, de scheiding tussen deur en bovenlicht. Dankzij al deze pracht en praal kreeg het dorp al in de 18e eeuw internationale bekendheid. Incognito reizend door Nederland bezocht Jozef II, keizer van het Heilige Roomse Rijk, het dorp in 1781. Toen hij vroeg of hij even in zo'n pandje mocht binnenkijken, antwoordde een boerin resoluut: "Geen tijd", en smeet de deur voor zijn neus dicht. Ook Napoleon bracht een bezoek aan het dorp in 1811, maar het is niet bekend of hij ergens naar binnen is gegaan. De sfeer van deze rijke geschiedenis hangt nog steeds in het dorp en maakt een bezoek meer dan de moeite waard. 

Bekijk de standplaatsreis 


Bronkhorst: het kleinste stadje van Nederland 

Bronkhorst, gelegen in de uiterwaarden van de IJssel, voelt als een knus dorpje maar kreeg in 1482 stadsrechten en is daarmee het kleinste stadje van Nederland. Met minder dan tweehonderd inwoners is het een van de meest pittoreske plekken van ons land. Vanaf het pontje vanuit Brummen fiets je zo het gehucht binnen. Het nabijgelegen kasteel, dat in 1882 werd afgebroken, is vervangen door alleen een beboste slotheuvel. Maar de slotkapel uit 1345 is er nog steeds en wordt nu gebruikt als trouwlocatie en expositieruimte. In de kapel hangen verschillende wapenschilden van adellijke families die vroeger met elkaar in de clinch lagen. Het stadje heeft maar liefst 38 Rijksmonumenten. 

Wist je trouwens dat er een krater op Mars is vernoemd naar dit stadje? Dat is toch wel een leuk weetje om te delen tijdens een fietstocht door het historische Bronkhorst. 

Bekijk de fietsvakantie 

amsterdam


Brugge: Onthaasten in een monument 

Brugge is op zijn mooist buiten het drukke seizoen. Dan behoort de historische stad nog toe aan haar bewoners en ontdek je pas echt hoe prachtig de verlaten straatjes zijn. De reien - de grachten - zijn stil en het zachte klotsen van het water brengt je tot rust. Dit is dé tijd om te onthaasten in Brugge. Sta vroeg op en slenter door de rustige straatjes die altijd wel uitkomen op knusse pleintjes. Tijdens de vroege ochtenduren toont de Vlaamse stad haar ware karakter aan de weinige bezoekers. 

Een goed bewaard geheim “Kijk”, fluister je. Een groepje zwanen glijdt elegant langs de gevels van de huizen aan het water. Iets verderop verkopen kooplui hun verse zeevis uit Zeebrugge onder de 19e-eeuwse zuilengalerij van de vismarkt. Twee straten verderop vind je het meest gefotografeerde plekje van Brugge: de Rozenhoedkaai met zijn trapgevels aan het water en het prachtige uitzicht op het 13e-eeuwse Belfort. Aan de andere kant van het centrum ligt het rustige Begijnhof. Het Sint Anna-kwartier bevindt zich op ongeveer tien minuten slenteren van de Markt, net buiten het toeristische centrum van Brugge. Wonderbaarlijk genoeg is dit buurtje nog steeds een goed bewaard geheim. Zelfs als de toeristen in de zomermaanden massaal Brugge bezoeken, blijft het verrassend stil in deze Vlaamse volkswijk. In het voorjaar staat het Begijnhof vol met narcissen, wat het geheel nog schilderachtiger maakt. 

Top 10 mooiste plekken van Nederland en België

Bekijk de trektocht 

Delft: Moordplekken van toen en nu 

Wil je de glorie van Delft ervaren? Maak dan een wandeling langs de grachten en breng een bezoek aan Museum Het Prinsenhof (Sint Agathaplein 1). Hier waan je jezelf in de Gouden Eeuw terwijl je schilderijen bekijkt van de tijdgenoten van Vermeer. Ook zijn er werken te bewonderen van dappere schutters, prominente regenten en minder bedeelde stadsbewoners. Het Prinsenhof toont je de rijkdom van de 17e eeuw met topstukken van Delfts aardewerk, zilverwerk en meubels. Verder is hier ook de boekenkist te vinden waarmee de geleerde Hugo de Groot ontsnapte uit Slot Loevestein. En natuurlijk mag je de moord op Prins Willem van Oranje niet missen. De kogelgaten zijn nog steeds zichtbaar in een van de muren van dit historische kloostercomplex dat later diende als paleis voor de prins. 

Gezellig thuis Op slechts een steenworp afstand, aan de Oude Delft 133, vind je nog zo'n 'moordplek'. Het Stads-Koffyhuis biedt gezelligheid uit het verleden met culinaire hoogstandjes van nu. In de 'Huiskamer van Delft' kun je genieten van ambachtelijk gemaakte appeltaart en bekroonde broodjes. Hier gaat typische Hollandse gezelligheid verder dan alleen koffie en cappuccino. En als je enthousiast bent over de lunch, neem dan een Delfts blauwe cadeautegel mee voor familie of vrienden (een cadeaubon in de vorm van een tegel: vanaf € 15,00). Zo kunnen zij ook ervaren hoe smakelijk het in de 'Huiskamer' is. 

Top 10 mooiste plekken van Nederland en België

Bekijk de fietsvakantie 

Kampen: IJsselsterke Hanzestad 

“Verse vis…” Aan de IJsselkade heerst nu een ontspannen sfeer. Maar eeuwen geleden was dat wel anders. Hier wemelde het van de kooplui en marktbezoekers. Onder het geschreeuw van de kooplieden kocht men vis, maar ook graan, zout en hout. In de Middeleeuwen stond Kampen op één lijn met Hamburg en Brugge. Toen maakte de stad deel uit van het machtige Hanzeverbond. Vissers en kooplieden trokken naar Kampen om hier hun waren aan de man te brengen; aan de burgers en aan mensen van buitenaf. In die tijd ging het uitstekend met de stad. Zo goed zelfs, dat Kampen maar liefst twintig stadspoorten liet bouwen. En daarnaast veel statige koopmanshuizen. Nu zijn er nog drie poorten over. Maar veel koopmanshuizen bleven gelukkig bespaard. 

Koe aan de toren Ook bijzonder is de Nieuwe Toren op het Koeplein. Toen de bouw stagneerde, begon er heel wat gras te groeien op de omgang van de toren. ‘Takel een koe naar boven en laat die alles weg eten’, riep een boer enthousiast. En zo geschiedde. Het arme dier kreeg een touw om haar nek, werd opgehesen, maar stikte al halverwege. Ter nagedachtenis (met een knipoog) hangt er nu elke zomer een kunstkoe aan de toren. 

Bekijk de fietsvakantie 

kampen


Gent: Genieten op z'n Gents 

Patershol, Pensmarkt, Dulle Griet, Lievekaai ... de namen verklappen het al: Gent ademt geschiedenis. Om die geschiedenis te ontdekken, parkeer je de fiets en dwaal je door steegjes, passeer je poortjes, sla je hoekjes om en wandel je over pleintjes. Zo zigzag je naar imposante kathedralen en grimmige burchten, waar gidsen vol enthousiasme uitleggen hoe arme sloebers vroeger werden geradbraakt. In de immense Sint-Baafskathedraal kun je 'Het Lam Gods' bekijken, het wereldberoemde zesluik dat waarschijnlijk in 1432 werd geschilderd door de gebroeders Jan en Hubert van Eyck. Overigens is een van de zes panelen een replica. Het originele paneel werd in 1934 gestolen en lijkt sindsdien voorgoed van de aardbodem verdwenen. 

Schatkamer binnen en buiten De kerkelijke kunstschatten van de stad zijn van een zeldzame schoonheid. Ze werden verworven toen Gent in de 14e eeuw fortuin maakte als lakenstad. Na Parijs was het de grootste stad van Noord-Europa. De Sint-Baafskathedraal is dan ook een echte schatkamer. Maar blijf niet alleen binnen. Bekijk de prachtige gevels aan de buitenkant, neem plaats op een terras en bestel een Duvel. "Voilà, dit biertje gaat u zeker een plezierige middag bezorgen," lacht de uitbater als hij het gul schuimende drankje met een zwierige beweging serveert. Ja, ook dat is genieten op z'n Gents. 

gent
Top 10 mooiste plekken van Nederland en België

Bekijk de trektocht 

Ootmarsum: Kunst binnen en buiten 

Heb je ooit van Ton Schulten gehoord? Na een bezoek aan Ootmarsum zal hij geen onbekende meer zijn. Zijn typerende landschappen zijn te zien in zijn eigen museum en een moderne galerie. Het Twentse coulisselandschap blijkt een onuitputtelijke inspiratiebron te zijn. In een geheel eigen stijl bouwt Schulten zijn composities op vanuit brede, verticale banen. Zoals een kind met blokken bouwt, creëert de internationaal bekende kunstenaar telkens weer zijn hedendaagse landschapsmozaïeken waarin je in bonte kleuren de essen herkent, de golvende akkers, de solitaire bomen en de puntige kerktorens. Rood staat voor warmte, groen voor de natuur en lekker ruiken, en geel en oranje voor het grote feest: de uitbundige zon! 

Fraaie doorkijkjes Maar de kunst van Ootmarsum vind je ook buiten. In de straatjes met hun trapgeveltjes en betoverende doorkijkjes. Het historische centrum – Ootmarsum kreeg al in de 13e eeuw stadsrechten – wordt gedomineerd door eeuwenoude vakwerkhuizen en de imposante Hallenkerk uit de twaalfde eeuw. De toren van de kerk bevat nog steeds de kogel die prins Maurits bij de bevrijding van Ootmarsum tijdens de Tachtigjarige Oorlog moet hebben afgevuurd. Het beeld voor de kerk stelt de ‘Paoskearls’ voor, de Paaskerels die hand in hand door het dorp slingeren en waarbij de hele goegemeente zich slingerend aansluit, een typische paastraditie van Ootmarsum. 

Bekijk de trektocht 

Vlieland: Klein, ontspannen en hip 

Heb je behoefte aan schone lucht, een autoluwe omgeving, fraaie wandelpaden door een landschap met bossen, duinvalleien en kwelders en de sensatie van het spotten van één of meer van de honderd vogelsoorten? Dan zit je goed op Vlieland. Of beter gezegd, loop je goed. Het eiland is namelijk dé wandelbestemming bij uitstek; slechts 12 km lang en maximaal 2 km breed. Met iets meer dan duizend inwoners en slechts één dorp - Oost-Vlieland - is het er ultiem ontspannen. In het westen van het eiland vind je het uitgestrekte natuurgebied de Vliehors en elders vind je de hoogste duintop van alle Waddeneilanden: 42 meter hoog. 

Hip Vliebiza Beetje saai? Kom nou! Verken de Dorpsstraat - de hoofdstraat - van Oost-Vlieland maar eens. Je weet meteen waarom het eiland gekscherend Vliebiza wordt genoemd, een samenvoeging van Vlieland en Ibiza. Links en rechts vind je hippe restaurants met trendy namen als ‘Puur’ en ‘Gestrand’, afgewisseld door lifestyle winkels en leuke snuffelboetiekjes met felgekleurde hippieaccessoires, strandkleding en Havaianas. Onze tip: ga na heerlijk uitwaaien in de duinen naar koffiebar Leut (Dorpsstraat 118) en verwen jezelf met een verrukkelijke cranberry-cheesecake. 

Bekijk de wandelvakantie 

vlieland


Zaanse schans: Reservaat voor unieke houtbouw 

Als je de Zaanse Schans bezoekt, realiseer je je nauwelijks dat je naar unieke woningen kijkt. Uniek, omdat de manier van bouwen qua constructie erg lijkt op die van de scheepsbouw: met een buitenhuid en een binnenhuid. Deze bouwmethode werd lang gebruikt omdat je daarmee een lichte constructie krijgt voor de zachte, venige ondergrond. Nergens ter wereld zie je deze constructie, alleen op plaatsen waar Nederlanders met kennis van deze bouwmethode neerstreken, zoals aan de Hudsonrivier in Amerika. 

Reservaat De Zaanse Schans is een klein restant van de gesloopte houtbouw. Geliefd bij bewoners en uniek op alle fronten. Tijdens de naoorlogse wederopbouw dreigden veel karakteristieke Zaanse houten huizen te verdwijnen door de aanleg van snelwegen, de bouw van woonwijken en fabrieksuitbreidingen. Hierdoor zou het originele landelijke karakter van de dorpen verdwijnen. Daarom richtte een groep liefhebbers van de Zaanse houtbouw in 1946 Stichting Zaans Schoon op, met het idee een ‘reservaat’ te bouwen voor de Zaanse houtbouw. Zaans Schoon werd uiteindelijk Zaanse Schans. Stap het eerste winkeltje van Albert Heijn binnen en bezoek verderop in Zaandam het Tsaar Peter huisje uit 1632, een van de oudste houten huizen van Nederland. Kijk ook zeker je ogen uit bij het Inntel-hotel en het Zaanse stadhuis, voor wat moderne interpretaties. 

de zaanse schans
Top 10 mooiste plekken van Nederland en België

Bekijk de fietsvakantie