'Enschede 700 jaar', €50 korting op onze Enschede vakanties*
De Nieuwe Hollandse Waterlinie maakte tussen 1815 en 1940 het westen van Nederland onbereikbaar voor de vijand. Was dat nodig, dan kon je de soms vijf kilometer brede strook tot kniehoogte onder water zetten: te hoog om doorheen te lopen, te laag om te varen. Gelukkig is het land nu droog. Dat maakt het heerlijk fietsen tussen Weesp en Gorinchem. » lees meer over Fietsvakantie Hollandse waterlinie
Overstromingen, dijkdoorbraken… al eeuwen strijden we tegen het water. Maar soms is dat water ook een welkome bondgenoot. In 1672 - het Rampjaar waarin ‘het volk redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos was’ - rukten Franse soldaten op. Door een brede strook land onder water te zetten, konden we die op veilige afstand houden. Een laagje van zo’n veertig centimeter was al voldoende: te diep voor man en paard.
Nu trek je op je ‘stalen ros’ in zes dagen vanuit Weesp langs indrukwekkende forten, vestingen en batterijen. En niets of niemand die je tegenhoudt! Weesp toont al vier bastions en veel forten in de omgeving. Via de prachtige Vecht bereik je Utrecht en Wijk bij Duurstede. Dan volgen Slot Loevestein en Gorinchem en via een voetveer over de Lek naar Noorden en de weidse Nieuwkoopse Plassen terug naar Weesp.
“Jan Klaassen was trompetter in het leger van de prins…” Uiteraard weet je de voormalige hit van Rob de Nijs luidkeels mee te zingen. Maar wist je ook dat deze Jan werkelijk heeft bestaan? Naast de robuuste Sint Martinuskerk in Woudrichem staat, al trompetterend, het standbeeld van deze Jan Claesen. In het iets verder gelegen Andel, naast de Romboutstoren, vermeldt een grafsteen dat daar de beroemde Jan Klaassen ligt, in 1634 door een inwoner van Breda in Andel vermoord.
De Nieuwe Hollandse Waterlinie, de 85 km lange verdedigingslinie, loopt van Muiden tot de Biesbosch en bestaat uit 45 forten, zes vestingen, twee kastelen, 85 mitrailleurkazematten, ruim zevenhonderd betonnen schuilplaatsen en ruim honderd sluizen en waterwerken. Het is het grootste rijksmonument van Nederland, zó bijzonder dat het in 2021 werd toegevoegd aan de lijst met beschermde werelderfgoederen van Unesco.
“Als je zoo buiten bent in de natuur en je ziet wat moois, waarvan je een opstopper krijgt, dan kan je je handen niet thuis houwen en mot je wel schilderen.” De Haagse schilder Hendrik Johannes Weissenbruch (1824-1903) liet zich graag inspireren door de natuur, maar vooral door het licht. “Schilders kunnen nooit genoeg naar de lucht kijken”, zei hij meermalen. “Lucht en licht zijn tovenaars.” Twee elementen die de schilders in zijn tijd naar de plassen en polders rond Noorden dreven. Dus kijk daar al fietsend vooral naar boven.
Fietsvakantie Hollandse waterlinie
De waterlinie is een uniek en typisch Nederlands verdedigingssysteem waarbij grote stukken land onder water gezet konden worden. Het was te ondiep voor de vijand om te bevaren en te diep om doorheen te waden. Tijdens deze fietstocht volg je de belangrijkste waterlinies en passeert u vele imposante forten. Omdat bebouwing rondom de forten niet was toegestaan heeft de natuur de vrije ruimte gekregen.
Inclusief
Exclusief
Hier zie je een overzicht van de accommodaties waar wij gebruik van maken voor deze tocht. Ze zijn met zorg door ons geselecteerd. Het kan zijn dat er geen beschikbaarheid meer is op de door jou gewenste datum, in dat geval maken wij gebruik van alternatieve hotels. De alternatieve hotels zijn van gelijke categorie en kwaliteit. Bij afwijkende prijzen waar sprake is van een toeslag op de reissom nemen wij eerst contact op met de boeker.
Dit vonden anderen van de
Stel je reis samen
Dit is de eerste dag van je fietsvakantie. Desgewenst kan je later een extra overnachting bijboeken vóór de startdatum van je fietsvakantie.