Vanuit het Vlaamse Roeselare ontdek je een gebied met kleine bossen, legio beek-dalen en een overdaad aan geschiedenis. Het stroomgebied van de IJzer en het weidse polderlandschap achter de duinen langs de kust brengen je naar Beauvoorde, Veurne, Diksmuide en Ieper. De gezonde lucht doet je grijpen naar een lekkere boerenboterham met regionale kaas en een puik glas patersbier! » lees meer over Fietsvakantie Vlaanderen
Na de hoogtepunten van je start in Roeselare schakel je graag een tandje lager. Om zo de charme van Vlaanderen goed te beleven. Al fietsend denk je nog aan de laatgotische St. Michielskerk, het 18e-eeuwse stadhuis en het klooster uit de 16e eeuw met z’n mooie trapgevel. Roeselare zette al meteen de toon van het gebied waar de mens zich plezant voelt. Althans nu. In dit gebied ontkom je ook niet aan de erfenis van The Great War.
Vadslo, Diksmuide en zeker Ieper herinneren aan vier heftige oorlogsjaren. De bijna honderd jaren die nadien zijn verstreken, hebben de sporen nog altijd niet kunnen uitwissen. Het museum In Flanders Fields vertelt over soldaten, loopgraven, blubber, lawaai, angst, verdriet en zinloos geweld. Mede daarom wordt nog elke avond onder de Menenpoort in Ieper de ‘Last Post’ geblazen. Om stil van te worden. Maar dat word je ook van de biertjes die de trappisten maken in de Abdij St. Sixtus. Dit, en de tochten naar de Panne, de mooie duingebieden, het vogelrijke poldergebied rond Lo en de Kemmelberg geven je weer dat plezante gevoel. Gelukkig maar.
Als centrum van de lakennijverheid was Ieper ooit de hoofdstad van West-Vlaanderen. In de 13e eeuw zo omvangrijk dat het zich kon meten met steden als Rome, Athene, Brussel en Amsterdam. De grandeur van deze ooit Vlaamse metropool herken je nog aan de Grote Markt, het Belfort, de 14e-eeuwse gotische Notre-Dame, het 17e-eeuwse Minderbroederklooster, het 18e-eeuwse classicistische stadhuis en de nog indrukwekkende vestingwerken rond de stad.
Romantisch ingesteld? Dan stap je zeker af Rumbeke, onder de rook van Roeselare. Daar wacht een droom van een kasteel. Het optrekje werd begin 1500 in renaissancestijl gebouwd door vader Jacob en zoon Thomas de Thiennes, heren van Thiennes en van van Caëstre (Kaaster). Vandaar dat het kasteel van Rumbeke ook het Kaasterkasteel wordt genoemd. De buitenkant van het kasteel toont een ajuinvormige toren. Op de muren metseltekens die ook verwijzen naar het Gulden Vlies. Langs de staat het op één na oudste gebouw: de duiventoren uit 1609. Jonge duiven waren in die tijd een lekkernij die afwisseling brachten in het menu. En hun mest werd weer gebruikt in de groentetuin. Je kunt het kasteel helaas alleen met groepen bezoeken.
Fietsvakantie Vlaanderen
Tip: Wil je zowel de stadswandeling als de fietsrondrit vanuit Ieper wil maken? Boek dan nog een extra nacht in Ieper.
Inclusief
Exclusief
Hier zie je een overzicht van de accommodaties waar wij gebruik van maken voor deze tocht. Ze zijn met zorg door ons geselecteerd. Het kan zijn dat er geen beschikbaarheid meer is op de door jou gewenste datum, in dat geval maken wij gebruik van alternatieve hotels. De alternatieve hotels zijn van gelijke categorie en kwaliteit. Bij afwijkende prijzen waar sprake is van een toeslag op de reissom nemen wij eerst contact op met de boeker.
Dit vonden anderen van de
Stel je reis samen
Dit is de eerste dag van je fietsvakantie. Desgewenst kan je later een extra overnachting bijboeken vóór de startdatum van je fietsvakantie.